zondag 20 maart 2016

Kleine designerparels

Norah met haar zelfgemaakte handtas
‘Verrassing!’ roept Norah.
Om haar arm draagt ze een papieren knutselwerkje.
‘Ik heeft een Kasjos gemaakt!’ zegt ze enthousiast.

Dat verklaart onmiddellijk waarom ze al een uur geconcentreerd aan de tekentafel zat. En waarom de rol tape gehalveerd is.

De hoed/haarband op haar hoofd matcht goed met het design van haar handtas. De vele kleine stukjes - geknipt en zorgvuldig aan elkaar geplakt - verraden het vele paswerk om dit stuk precies op maat van haar hoofd te krijgen.
Gisteren kreeg ik een armband op maat en toen ik vorige week al 3 dagen naar mijn sleutels aan het zoeken was, deed ze me een getekende bos sleutels cadeau. Ze verzekerde me dat het op écht sleutelpapier was.

Norah - 1 jaar
2 jaar en 4 maanden - kindje met oorbellen
Ons Norah is een creatief talentje. Ze is opvallend handig en zou elke seconde van de dag kunnen spenderen aan tekenen.
Rube is helemaal anders daarin. Hij heeft het niet zo voor tekenen, en ontdekte pas een paar weken geleden (hij is nu 2,5 jaar) hoe hij een potlood moet vasthouden. Bovendien is hij linkshandig, wat het niet altijd gemakkelijker maakt. Zijn interesses gaan helemaal uit naar kranen, auto’s, brommers en alle overige wieltoestanden. Of technische zaken. Geef Rube een schroevendraaier, en alle kasten vallen uiteen.
Rube wordt voorzitter van de studentenclub later. Of toch in elk geval héél actief lid. Een 'Chilly Willy', met één arm leunend op de toog. Terwijl Norah ondertussen zijn kot onder handen neemt en er een designstudio van maakt.

Dat Norah creatief zou zijn, was eigenlijk al heel vroeg duidelijk. Toen ze net 1 jaar was kon ze echt haar werk maken van een tekening. Met 20 verschillende kleurtjes en heel veel geduld.
En een paar maanden voor ze op school startte tekende ze al mooie kindjes. Mét oorbelletjes.


3 jaar - familieportretten. Mama draagt nagellak en juwelen, opa heeft enkel haar aan de zijkant en draagt een bril.


3,5 jaar - sneeuwwitje met de typische pofmouwtjes
Maar in dit knappe meisje schuilt een vurige vulkaan. Ze weet vaak niet meer wat ze met zichzelf kan aanvangen, en het is gek dat ze na al die krijsbuien, haar stem nog op een normale manier kan gebruiken. 

Norahs talenten zijn prachtige parels. Maar die parels hangen aan een uiterst breekbaar snoer. Hier wordt dus vaak met fluwelen handschoenen gewerkt om de ketting niet te breken, want dan volgt een woede uitbarsting om U tegen te zeggen.
Soms is het zo erg, dat ik zélf in tranen uitbarst. En dan moet ik mezelf echt dwingen om in dat spoor van vernieling de parels nog te zien glanzen.


Norah tekent zoals ze ademt. Ze knutselt zoals ze zucht. En ze ontploft als ze even moet kuchen.

Gelukkig doet de nacht meestal wonderen. Na een crisisavond - zoals gisteren - is het heerlijk om ’s ochtends (ook al is het nog maar 6 uur, op zondag) weer te horen: ‘Mama, mag ik een tekening maken?’
 4 jaar - Naast vrij tekenen, voert Norah ook graag tekenopdrachten uit. Stickers natekenen bijvoorbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten